Jeugd
Programmadoel
Het bieden van noodzakelijke hulp en ondersteuning om beperkingen op te heffen en achterstanden te voorkomen specifiek voor de jongeren die dat nodig hebben.
We willen normaliseren en accepteren dat elk kind zijn eigen ontwikkelingspad doorloopt en dat dit grillig kan zijn. Als de ontwikkeling van een kind vastloopt is ondersteuning beschikbaar, maar niet alles is zorg. We hebben -binnen de beperkingen ten gevolge van Corona- deze hulp verstrekt. Al of niet door ons eigen Sociaal Team Jeugd, de praktijkondersteuner huisartsen (POH-er) of via de geïndiceerde zorg.
De financiële tekorten op de jeugdhulp die gemeenten al sinds de overdracht hebben, hebben geleid tot een conflict tussen de VNG en het Rijk. Om tot een oplossing te komen is een arbitragecommissie ingeschakeld. Deze heeft de gemeenten in het gelijk gesteld waarna compensatie volgde. Dit geeft financiële ruimte maar lost de problemen binnen de jeugdhulp niet op.
De gemeente is verantwoordelijk voor de beschikbaarheid en kwaliteit van de jeugdhulp. Kostenbeheersing en handhaving van voldoende kwalitatief aanbod lijken soms op gespannen voet te staan. Om meer grip te krijgen op deze complexe materie en het stelsel op langere termijn houdbaar te houden zijn in 2021 de voorbereidingen gestart voor een nieuwe vorm van aanbesteding. Daarbij beogen we om met minder aanbieders langdurigere contracten aangegaan worden en waarbij het resultaat van de jeugdhulp centraal komt te staan.
Daarbij is de invloed van de gemeente op een groot deel van de jeugdzorg slechts indirect; via andere partijen die de zorg toewijzen of uitvoeren. Dit maakt beheersbaarheid ingewikkeld en daarom is optimale samenwerking van belang.
Onderwijs
Net als in 2020 heeft in 2021 het onderwijs en de kinderopvang voor grote uitdagingen gestaan met de wisselende coronamaatregelen en het quarantaineverzuim (klassen naar huis, docenten ziek). Ondanks deze grote uitdagingen zijn wel alle "gewone" activiteiten doorgegaan al was dat soms in een aangepaste vorm, rekening houdend met de geldende maatregelen.
De ontwikkelingen rondom de komst van een Integraal Kindcentrum in ’s-Heerenberg zijn verder opgepakt en de locatie is nu ook bekend. Eind 2021 is het pand aan de Zeddamseweg 84 in ’s-Heerenberg gekocht, de voormalige LTS. Met de partijen die straks gehuisvest worden in het gebouw is er gestart met het opstellen van een Programma van Eisen en de verdere invulling van het gebouw.
Leefbaarheid en Cultuur
Programmadoel
De gemeente kent een divers aanbod aan culturele voorzieningen en activiteiten. Die zijn van belang voor de leefbaarheid van, en saamhorigheid in, de samenleving. Daarnaast is het van belang voor mensen om elkaar te ontmoeten en zichzelf te ontplooien. Primair ligt de verantwoordelijkheid daarvoor bij de samenleving zelf. Zelfredzaamheid van de verenigingen en draagvlak vanuit de samenleving staat daarbij voorop. De gemeente faciliteert en ondersteunt culturele initiatieven vanuit de samenleving. Zo kent Montferland een ruimhartig subsidiebeleid om dergelijke initiatieven financieel incidenteel en structureel te ondersteunen.
Net als in 2020 het geval was stond ook 2021 weer voor een groot deel in het teken van de coronapandemie. Dat heeft ook zijn weerslag gehad op het culturele leven. Gedurende langere perioden waren cultuuruitingen niet of nagenoeg niet mogelijk. Met het Herstelplan Corona, maar ook daarbuiten, is het nodige gedaan om het culturele leven door deze moeilijke periode heen te helpen. Een tijd die, helaas, nog steeds niet geheel achter ons ligt ! Wij blijven daarbij oog houden voor de noden van de culturele sector, lokaal maar ook regionaal.
Verbonden partijen
GGD Noord- en Oost-Gelderland (GGD NOG): de GGD is de gezondheidsdienst van 22 gemeente. De GGD NOG bewaakt, beschermt en bevordert de gezondheid van de inwoners. Zij voeren de taken vanuit de Wet Publieke Gezondheid namens de gemeenten uit.
Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL)
Het ECAL is een gemeenschappelijke regeling voor de gemeenten in de Achterhoek en voert de wettelijke archieftaken uit conform de Archiefwet. Daarnaast voert de ECAL ook voor de provincie en drie andere gemeenten overige erfgoedtaken uit, zoals documentatie en onderzoek en heeft een publieksfunctie.
Huisvesting Voortgezet Onderwijs in de Liemers
De uitvoering, financiering en bekostiging van de huisvesting van het voortgezet onderwijs in de gemeenten Duiven, Montferland en Zevenaar is aan deze gemeenschappelijke regeling opgedragen.