Doel
In Montferland zijn er meer gezondheidsachterstanden en ongezonde leefgewoonten dan gemiddeld in Nederland. Bij vooral inwoners met een lage sociaal economische status (SES) gaan ongezonde gewoonten van generatie op generatie over. Een gezond leven lijkt hier niet de basis te zijn. We zetten sport, bewegen en een gezonde leefstijl nog meer in als middel om sociaal economische gezondheidsverschillen te verkleinen.
Context en achtergronden
Het coronavirus en de maatregelen ter verspreiding van het virus hebben - evenals in 2020 - een grote invloed op de gezondheid gehad.
Landelijke onderzoeken tonen aan dat ten eerste dat de mentale gezondheid verslechterd is. Angst, somberheid en eenzaamheid zijn toegenomen, in het bijzonder bij zowel jongeren als jongvolwassenen. Ook zijn rokers tijdens de coronacrisis gemiddeld meer gaan roken. Daarnaast is het aantal mensen met overgewicht ook toegenomen. Ook was het lastiger om zorg en ondersteuning aan de zelfstandig thuiswonende ouderen te bieden. Hierdoor is de eenzaamheid onder volwassenen toegenomen.
De coronapandemie heeft de gezondheidsverschillen verder vergroot. Inwoners met een lage sociaaleconomische status (SES) of een migratieachtergrond liepen een groter risico op besmetting met het virus, waren vaker ernstig ziek en overleden vaker aan het virus.
De maatschappelijke relevantie van sport, bewegen en een gezonde leefstijl is tijdens de afgelopen twee jaar nog nadrukkelijker aan het licht gekomen dan voorheen. Het coronavirus heeft vooral de kwetsbare getroffen. Leefstijlziekten zoals hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes hadden een negatieve invloed op het verloop van het ziektebeeld. Een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) versterkt het immuunsysteem. Het verkleint daarmee de kans op een ernstig beloop van COVID-19.
Ondanks de beperkingen van het coronavirus is er in 2021 verder uitvoering gegeven aan de sportnota ‘Montferland Beweegt’. Er zijn vele activiteiten georganiseerd. Bekijk de tussentijdse evaluatie van de sportnota voor een overzicht van een aantal activiteiten: www.achterhoekinbeweging.nl/evaluatiemontferland
Met lockdowns in het begin en het einde van het jaar, was het voor sportaanbieders wederom een bewogen jaar. De maatregelen deden weer een groot beroep op de veerkracht van de aanbieders. De resultaten van de Coronamonitor laten zien dat de meeste aanbieders er in slagen om de crisis relatief goed door te komen. In het Coronaherstelplan is sport, bewegen en een gezonde leefstijl een belangrijk middel om weer toe te werken naar een gezonde en vitale samenleving.
Ook in 2021 was de GGD Noord- en Oost-Gelderland vooral bezig met het bestrijden van het corona virus. Het grootschalig toedienen van de vaccinaties was daarbij de allerbelangrijkste taak. Ook bleef het testen één van de werkzaamheden. Het bron- en contactonderzoek is vanwege de snelle verspreiding van het virus en de beperkte beschikbaarheid van personeel behoorlijk afgeschaald.
Verbonden partijen:
GGD Noord- en Oost-Gelderland (GGD NOG)
De GGD is de gezondheidsdienst van 22 gemeente. De GGD NOG bewaakt, beschermt en bevordert de gezondheid van de inwoners. Zij voert de taken vanuit de Wet Publieke Gezondheid namens de gemeente uit.
Achterhoek in Beweging
Achterhoek in Beweging is een initiatief van de Achterhoekse gemeenten. Samen met betrokken partners in onder andere zorg, onderwijs, cultuur, bedrijfsleven en sport stelt de organisatie de kracht van bewegen en een gezonde leefstijl (met sport als katalysator) in de Achterhoek centraal.