Ruimtelijke Ordening en Wonen
Doel: samen met inwoners en externe partijen de aantrekkelijkheid en leefbaarheid van de woon- en leefomgeving voor onze inwoners optimaliseren
In 2023 ligt de focus onverminderd op het versnellen van de woningbouw. Er is daarbij nadrukkelijk aandacht voor de betaalbaarheid van woningen en in het verlengde daarvan het verbeteren van de positie van starters en senioren op de woningmarkt. Om te kunnen voorzien in de woningbouwopgave en de doorstroming op de woningmarkt te verbeteren, worden nieuwe woningbouwlocaties in 'ontwikkeling' genomen. Omdat de behoefte niet alleen is op te vangen op inbreidingslocaties, nemen we tegelijkertijd uitbreidingslocaties in ontwikkeling.
Om de leefbaarheid in kernen te verbeteren benutten we kansen op transformatielocaties en willen we in nieuwbouw zoveel mogelijk inzetten op wat de bestaande voorraad onvoldoende of (nog) niet kan bieden. In de bestaande voorraad ligt de uitdaging in het verduurzamen en toekomstbestendiger maken van woningen en omgeving. In kwetsbare wijken bekijken we met onze partners wat er nodig is om de leefbaarheid te vergroten.
Natuur, landschap en biodiversiteit
Doel: de verscheidenheid in landschap, natuur en biodiversiteit behouden en daar waar mogelijk versterken.
Gebleken is dat de biodiversiteit wereldwijd maar ook in onze gemeente drastisch is afgenomen. De gevarieerdheid in landschap en natuur neemt daarmee af waardoor de omgeving minder aantrekkelijk wordt als woon- en leefklimaat. We zetten daarom in op het vergroenen en biodiverser maken van de gemeente. Hiermee dragen we als gemeente bij aan het versterken van de biodiversiteit en het klimaatadaptief maken van de leefomgeving. Het vergroenen van de leefomgeving heeft ook positieve effecten op de fysieke en mentale gezondheid van onze inwoners. Om als gemeente een bijdrage te leveren aan biodiversiteitsherstel is een plan opgesteld met te nemen maatregelen. Dit plan is in februari 2022 vastgesteld door de raad. In het vervolg komt het aan op het uitwerken en toepassen van de maatregelen en het gericht uitvoeren van acties die een bijdrage leveren aan de biodiversiteit. Speerpunten voor 2023 zijn het bewustmaken van onze inwoners van het belang van groen voor biodiversiteit en klimaat en vergroening van de gemeente. Het bereiken van de doelen is in grote mate afhankelijk van inzet en medewerking van inwoners.
Klimaatadaptatie
Doel: Montferland in 2050 klimaatbestendig en waterrobuust in gericht te hebben.
Het klimaat verandert. Dat hebben we in de droge en hete zomers van 2018, 2019 en 2020 allemaal ervaren. In deze lange droge periodes was er een tekort aan water om agrarische percelen en tuinen te beregenen en ook de natuur had zwaar onder de droogte te leiden. Er waren zelfs meerdere hittegolven. Door verandering in klimaat ervaren wij ook vaker heftige regenbuien waarbij de afvoer van het regenwater voor problemen kan zorgen. Dit soort extremen (droogte, wateroverlast) vragen om aanpassingen in de buitenruimte, zowel openbare ruimten als particulier terrein. Dit klimaatbestendig en waterrobuust maken van de buitenruimte en waar nodig acceptatie noemen we klimaatadaptatie.
Naast adaptatie wordt er stevig ingezet op klimaatmitigatie. Klimaatmitigatie bestaat uit het voorkomen van verdere klimaatverandering door de uitstoot van broeikgassen te verminderen. Om dit te bereiken zet Montferland in op duurzaamheid, energietransitie en circulariteit.
Bij bovengenoemde doelen wordt zoveel mogelijk gezocht naar samenhang tussen de opgaven en wordt waar het kan verschillende functies gestapeld.