Veiligheid
Programmadoel: we streven ernaar, tezamen met onze inwoners, ondernemers en partners, om een gemeente te blijven waar het veilig wonen, werken en recreëren is.
De goede samenwerking op het gebied van veiligheid met diverse partners, zoals bijvoorbeeld de politie en het OM, is ook in 2023 voortgezet. In het door uw raad vastgestelde 'Integraal Veiligheidsbeleid 2023-2026' is de aanpak van ondermijning één van de prioriteiten.
Op 12 januari 2023 is de startbijeenkomst met alle netwerkpartners geweest met daarbij het ondertekenen van de intentieverklaring voor de uitrol van het proces 'veilig buitengebied'. In dit proces worden wij ondersteund door het (landelijk) Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid ('t CCV) en het Platform Veilig Ondernemen (PVO). Het tegengaan van ondermijning kunnen wij niet alleen en moeten we samen doen met onze inwoners, bedrijven en partners. In 2023 hebben we deze uitrol veilig buitengebied, samen met onze partners, verder opgepakt. Dit onder andere om bewustwording van ondermijnende criminaliteit bij onze inwoners van het buitengebied te vergroten. Ook in dit proces zetten we in op preventie door bewustwording te vergroten, zodat inwoners van Montferland mogelijke signalen kunnen herkennen en alert zijn op signalen in hun omgeving. Mogelijke signalen kunnen gemeld worden bij gemeente, politie en Meld Misdaad Anoniem. In 2023 hebben wij 25 MMA-meldingen ontvangen, die we in onze Ondermijningstafel Montferland hebben besproken. Daarnaast hebben wij een integrale controle gehouden op 'garageboxen' op 2 verschillende locaties in Montferland. Ons college is met de voorbereidingen gestart voor het inrichten van een meldpunt verdachte situaties, zoals aangegeven in uw motie. Dit meldpunt vormt een aanvulling op de bestaande mogelijkheden voor alle burgers om onderbuikgevoelens te melden en dit meldpunt is per 1 januari 2024 operationeel. Ook in 2023 zijn diverse lasten onder dwangsom opgelegd ter voorkoming van handel in verdovende middelen, is een drugslab opgerold en heeft de burgemeester één woning gesloten op grond van artikel 13b Opiumwet.
In 2023 is verder ingezet op maatwerk om de juiste balans na te streven tussen preventie, zorg en repressie. Een goede borging van de verbinding tussen de domeinen 'veiligheid' en 'zorg' blijft belangrijk. Veel interventies binnen het veiligheidsdomein hebben gevolgen voor het zorgdomein en andersom. Deze domeinen kunnen niet los van elkaar gezien worden. Een goede verbinding van zorg en veiligheid is nodig om escalaties te voorkomen en in te kunnen spelen op ontwikkelingen. Net als in 2022, zijn wij ook in 2023 geconfronteerd met overlastmeldingen als gevolg van oplopende burenruzies en/of geluidsoverlast. Dit heeft geresulteerd in meerdere gesprekken, het inzetten van buurtbemiddeling en in een enkel geval zelfs tot een officiële waarschuwingsbrief op grond van de wet aanpak woonoverlast. In 2023 hebben wij daarnaast een eerste aanzet gedaan voor het opstellen van een samenwerkingsovereenkomst met Plavei en politie met als doel om in een vroeg stadium signalen te onderkennen en in te zetten op een gerichte aanpak. Daarnaast heeft zich in 2023 ook diverse complexe casuïstiek op het gebied van huiselijk geweld voorgedaan, waarop wij samen met partners, zoals Veilig Thuis en Zorg- en Veiligheidshuis Noord en Oost Gelderland, binnen onze mogelijkheden hebben ingezet.
Op 24 februari 2022 is Rusland de Oekraïne binnengevallen en de oorlog was een feit. Als gevolg hiervan hebben veel Oekraïners hun land ontvlucht. In 2023 hebben we in Montferland 203 Oekraïense ontheemden (exclusief woning Bentemmerstraat) opgevangen:
- IKC (56 personen)
- Plavei (17 personen)
- Voormalig hotel Engelbarts (64 personen)
- Voormalig hotel Lantscroon (63 personen)
- Woning Byvanck (3 personen)
- Per 1 januari 2024 is de woning aan de Bentemmerstraat beschikbaar voor 8 personen.
Bij particulieren zijn in 2023 55 Oekraïense ontheemden opgevangen. In raadsbrieven hebben wij uw raad op de hoogte gehouden van deze problematiek en het openen van een nieuwe opvang-locatie.
De Spreidingswet is in december 2023 door de Tweede kamer aangenomen, op 23 januari 2024 door de Eerste kamer en deze wet is op 1 februari 2024 in werking getreden. Via de Provinciale Regietafel (PRT) en de daaronder functionerende sub-regionale tafels zal de daadwerkelijke verdeling worden vastgesteld. In 2023 heeft de gemeente Montferland, in Achterhoeks verband, reeds aangegeven om een locatie voor 200-230 personen te willen gaan realiseren voor de noodopvang asielzoekers, hetgeen ook met uw raad is gecommuniceerd.
De Veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland (VNOG) streeft ernaar een toekomstbestendige veiligheidsregio te worden en te blijven. Begin 2020 is hiervoor de "Toekomstvisie en Opdrachten" vastgesteld, waarin de ontwikkeling van repressie naar meer risicobeperking en preventie is aangegeven. Zowel bestuurlijk als ambtelijk zijn de ontwikkelingen bij de VNOG kritisch gevolgd.