Jeugd
Programmadoel: het bieden van noodzakelijke hulp en ondersteuning om beperkingen op te heffen en achterstanden te voorkomen specifiek voor de jongeren die dat nodig hebben.
Goede, tijdige en passende jeugdzorg, met een belangrijke rol voor de eigen omgeving, voorkomt zwaardere zorg.
De centrale inkoop gespecialiseerde jeugdzorg heeft ons in 2023 niet gebracht wat we hadden gehoopt. Het is onvoldoende gelukt om voor alle jongeren in de regio goede en passende zorg tijdig beschikbaar te maken. We merken dat de jeugdzorg onder druk staat. Veel zorgaanbieders kampen met wachtlijsten. Hier hebben wij geen invloed op, maar het heeft wel gevolgen voor de gemeente. Wij blijven verantwoordelijk voor deze jonge inwoners. In sommige gevallen leidt dit ertoe dat er zwaardere zorg ingezet moet worden of buiten de regio gezocht moet worden. Verder heeft de val van het kabinet ervoor gezorgd dat er geen duidelijkheid is over hoe een deel van de voorgenomen bezuinigingen gerealiseerd moeten worden. Ook zorgt het uitblijven van de Hervormingsagenda Jeugd voor veel onduidelijkheden. De Gelderlandse jeugdzorgregio's hebben vooruitlopend op de 'Hervormingsagenda' de 'Gelderse Verbeteragenda' ontwikkeld. Hierin wordt gewerkt aan een verbetering van de keten rondom kinderbescherming. Verder wordt de lijn van snel de juiste hulp inzetten, bijvoorbeeld via de jeugdondersteuners huisartsen, door de gemeente Montferland doorgezet. Ook het sociale netwerk, het onderwijs en het jongerenwerk worden nadrukkelijk betrokken bij de ondersteuning. Er snel bij zijn, liefst met jeugdhulp zonder indicatie, om inzet van zwaardere zorg te voorkomen.
We zien dat een deel van de Montferlandse jongeren het moeilijk heeft en de redenen daarvoor zijn divers. De samenleving wordt steeds complexer. Veel jongeren kampen met psychische problemen. Steeds duidelijker wordt dat dit vaak ook een gevolg is van problemen die in het gezinssysteem spelen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij echtscheidingsproblematiek. Dit maakt dat we nog meer willen gaan investeren op integraal werken. Hier moeten we meer dan voorheen met onze partners in het veld de schouders onder zetten maar ook opvoeders en hun omgeving aanspreken op hun verantwoordelijkheden.
We voeren een actief preventiebeleid samen met onze partners in het veld. Met preventie en vroegsignalering kunnen we problemen in een vroeg stadium opsporen en klein houden. Dit voorkomt op termijn de inzet van dure ondersteuning of hulp. We zijn alert op kansen voor innovaties en voeren pilots uit als die goed onderbouwd passen in onze doelstellingen.
Hoewel we als gemeente inhoudelijk en financieel ‘in control’ zijn, we blijven afhankelijk van externe factoren waarop we veelal geen invloed hebben. Hierbij moet gedacht worden aan veranderingen in wet- en regelgeving, demografische factoren, toename multiproblem situaties, economische ontwikkelingen, opvang van asielzoekers en/of statushouders en conflicten zoals in Oekraïne.
Onze gemeente heeft een grote bevolkingsgroep die taalarm opgroeit en daardoor een taalachterstand dreigt op te lopen. Een goede beheersing van de Nederlandse taal wordt gezien als voorwaarde om volwaardig deel te kunnen nemen aan de samenleving. Montferland heeft een actief voor- en vroegschools aanbod. Dit vanuit de overtuiging dat zo jong mogelijk starten onze jeugd de meeste kansen geeft op zowel taalbeheersing als uiteindelijk een succesvolle deelname aan de samenleving.