De gemeente stelt elk voorjaar een kadernota op met de belangrijkste uitgangspunten, ofwel kaders, die nodig zijn om in het najaar een programmabegroting te kunnen vaststellen. De gemeenteraad stelt de Kadernota 2025 vast en daardoor wordt duidelijk hoeveel geld er beschikbaar is en hoe er wordt omgegaan met financiële onzekerheden en de beleidsvoornemens.
De programmabegroting 2025 is de tweede programmabegroting, waarin het Raadsakkoord “Samenwerken voor de inwoners van Montferland” is verwerkt. In het raadsakkoord zijn op hoofdlijnen de afspraken vastgelegd waarbinnen dit college, samen met de gemeenteraad, ambtelijke organisatie en de samenleving, wil werken.
Wij hebben in deze kadernota de financiële uitwerking van het raadsakkoord, die in de programmabegroting 2024 voor het eerst is opgenomen geactualiseerd.
In 2025 willen we inzetten op investeringen in personeel om krapte op de arbeidsmarkt tegen te gaan en de ondersteunende diensten evenredig mee te laten groeien met de organisatorische groei. Wij investeren in verkeersveiligheid, zoals de herinrichting van de hoofdstraat Kilder. Ook starten we met het uitvoeringsplan ’s-Heerenberg-Oost. In deze kadernota houden we verder rekening met de herijking van het minimabeleid, de motie ‘kansen voor kinderen’ en de regiodeal. Wij innoveren door te starten met het toepassen van Artificial Intelligence (AI) in onze werkprocessen. Ook investeren we samen met de Achterhoekse gemeenten in Datalab GO om datagedreven werken onderdeel te laten worden van beleidsvorming, uitvoering en dienstverlening.
Wij constateren dat de noodzakelijke uitgaven van ons bestaande beleid blijven stijgen. Ook de komende jaren zullen middelen nodig zijn voor wettelijke vereisten en noodzakelijke overheidstaken als Jeugd en Wmo, personeel, onderhoud van wegen, civiele constructies, huisvesting onderwijs, gemeenschappelijke regelingen etc.. We zitten momenteel in een cyclus waarin de structurele uitgaven meer stijgen dan inkomsten. Op 11 april 2024 is door de raad de motie ‘schat de gemeente op waarde’ raadsbreed aangenomen. In de motie komt de problematiek, waar de gemeenten financieel mee worden geconfronteerd naar voren en wordt opgeroepen om de taken en middelen in balans te brengen.
De maatschappelijke context is de afgelopen jaren steeds complexer geworden en wordt gekenmerkt door financiële onzekerheden. Dat maakt het lastiger om structureel beleid voor de lange termijn te maken. Er vinden al geruime tijd discussies met het Rijk plaats over de omvang van het gemeentefonds op meerdere gebieden.
Onze meerjarenexploitatie staat dan ook onder druk. De (meerjarige) problematiek is nog niet zo groot als voor veel andere gemeenten, die aanzienlijke negatieve(re) meerjarige begrotingssaldi hebben. Dit komt waarschijnlijk doordat wij de afgelopen 10 jaar hebben gekeken naar onze kerntaken en meerdere bezuinigingsoperaties hebben doorgevoerd. Ook nu blijven we bij de kadernota scherp aan de wind zeilen en kritisch op wat noodzakelijk is en wat we kunnen betalen. Wij kunnen hierdoor onze exploitatie zonder fundamentele ombuigingen nog ‘sluitend krijgen’. Onze begroting is echter nog niet zo ‘wendbaar en weerbaar’ als wij zouden willen. De marges zijn klein en een structurele tegenvaller van een miljoen leidt tot structureel tot rode cijfers. Om tot een sluitende begroting te komen benutten we dan ook onze opgespaarde ‘overschotten’ van de afgelopen jaarrekeningen, die in de algemene reserve en bestemmingsreserves zijn gestort.
Alle ontwikkelingen leiden tot de saldi uit onderstaand overzicht.
De reguliere saldi van de Kadernota geven een negatief beeld weer over de jaarschijven 2025 en 2026. In 2027 en 2028 zijn deze saldi positief.
Op grond van het BBV (Besluit Begroting en Verantwoording) moet ons begrotingssaldo structureel sluitend zijn, dus met uitsluiting van de incidentele baten en lasten. Structureel zijn de saldi in de jaarschijven 2025 en 2028 positief.
Door het verwerken van de reeds bekende gevolgen uit de Voorjaarsnota van het Rijk zijn naar verwachting de grootste effecten van de meicirculaire al in deze kadernota meegenomen.